Αλληλεγγυή στην κατάληψη UNGDOMSHUSET

Την 1η Μαρτίου του 2007, στις 7 π.μ., η κατάληψη Ungdomshuset δέχτηκε επίθεση της αστυνομίας με τη συνδρομή ειδικών “αντι”τρομοκρατικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα τη βίαιη εκκένωσή της. Η κατασταλτική επιχείρηση επαπειλούνταν εδώ και μήνες, μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση στις 28/8/2006 που αναγνώριζε ως νέους νόμιμους ιδιοκτήτες του κτιρίου τη χριστιανική σέχτα Faderhuset. Κατά την εκκένωση του κτιρίου συνελήφθησαν 20 περίπου άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι, ενώ δημιουργήθηκε αστυνομικός κλοιός σε ακτίνα 50 μέτρων από την κατάληψη, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση.

Από τις πρώτες στιγμές της εκκένωσης, αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι, νεολαίοι, ντόπιοι και διεθνείς αλληλέγγυοι -που όλο το τελευταίο διάστημα συμμετείχαν στις μαζικές και πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην κατάληψη- βγήκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης εκφράζοντας την οργή τους απέναντι στην επιθετικότητα της κερδοσκοπίας και της καταστολής. Απέναντι στην επίθεση σε έναν ελεύθερο χώρο συνάντησης, ζύμωσης, πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης που εδώ και 24 χρόνια αποτελεί ζωντανό σημείο αναφοράς για τα πιο ανήσυχα και ανυπότακτα στοιχεία της πόλης.

Συγκεντρώσεις, στήσιμο οδοφραγμάτων, συγκρούσεις με την αστυνομία από εκατοντάδες ανθρώπους, τόσο στην αποκλεισμένη περιοχή γύρω από την κατάληψη όσο και σε ολόκληρη την Κοπεγχάγη, συνθέτουν την ατμόσφαιρα εξέγερσης που άρχισε να επικρατεί στην πόλη αμέσως μετά την εκκένωση του σπιτιού.

Στις 5 το απόγευμα περίπου 1.500 άτομα που συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από το Ungdomshuset δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας, διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες, και ξέσπασαν νέες σφοδρές συγκρούσεις με τις μονάδες καταστολής.

Η αστυνομία έπνιξε την πόλη στα δακρυγόνα και προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις -160 άτομα μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μάρτη- επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την εκρηκτική αντίδραση των καταληψιών και των αλληλέγγυων, χωρίς όμως να τα καταφέρει αφού οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα και είχαν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της πόλης.

Απολογισμός μέχρι τώρα:

643 άτομα έχουν συλληφθεί, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, 4 Μαρτίου.

218 από συτούς εξακολουθούν να κρατούνται και πρόκειται να δικαστούν με βαριές κατηγορίες.

Από τους 56 ανήλικους που συνελήφθησαν, 20 εξακολουθούν να κρατουνται.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και 140 δεθνείς αλληλέγγυοι. Αναμεσά τους 20 από τη Σουηδία, 20 από τη Νορβηγία, 25 από τη Γερμανία και μερικοί από τις ΗΠΑ.

Η χριστιανοί της σέχτας Faderhuset, θα δώσουν συνέντευξη τύπου αύριο το πρωί κατά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αν θα κρατήσουν το κτίριο του Ungdomshuset ως έχει, ή θα το κατεδαφίσουν…

…και ενα flash-back:

Μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 16 Δεκέμβρη 2006 όταν η αστυνομία επιτέθηκε άγρια σε διαδήλωση 1.500 καταληψιών και αλληλέγγυων -διαδήλωση η οποία γινόταν στα πλαίσια ενός πολυήμερου εκδηλώσεων αντίστασης στην καταστολή της κατάληψης με σύνθημα “η τελειωτική μάχη για το Ungdomshuset”- οι πολιτικοί επιχείρησαν να προσεγγίσουν ξανά τους καταληψίες με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης και την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Έτσι στα τέλη Γενάρη η δήμαρχος της Κοπεγχάγης συνέστησε στους καταληψίες την αγορά ενός νέου κτιρίου με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η οργάνωση Jagtvej 69 (οργάνωση αποτελούμενη από παλιούς καταληψίες και υποστηρικτές της κατάληψης) για την εξαγορά του παρόντος κτιρίου από τη Faderhuset. Να θυμίσουμε ότι η χριστιανική σέχτα είχε αρνηθεί κατ’ επανάληψη να πουλήσει το κτίριο.

Οι καταληψίες απέρριψαν την πρόταση της δημάρχου απαντώντας πως δεν θα μετακινηθούν σε άλλο χώρο παρά μόνο αν ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τους οποίους είχε παραχωρηθεί από το δήμο, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις μηνών, το Ungdomshuset στην πρώτη γενιά των καταληψιών του κτιρίου, το 1982: συνάπτοντας δηλαδή ένα απαραβίαστο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο ο δήμος θα διαθέτει ένα χώρο δωρεάν, για πάντα.

Κι ενώ στις αρχές του Φλεβάρη είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών στην Κοπεγχάγη, προμηνύοντας ουσιαστικά την επιχείρηση εκκένωσης, στις 20 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η οριστική συνάντηση ανάμεσα στους καταληψίες και το δημοτικό συμβούλιο, κατά την οποία οι καταληψίες αρνήθηκαν και πάλι την πρόταση αγοράς νέου σπιτιού ενώ οι πολιτικοί απέρριψαν τις απαιτήσεις των καταληψιών. Με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων η επικείμενη εκκένωση ήταν πια ζήτημα χρόνου…

Μια μέρα μόλις πριν την εκκένωση του σπιτιού, στις 28 Φλεβάρη, οι καταληψίες απηύθυναν διεθνές μήνυμα για εγρήγορση των αλληλέγγυων απέναντι σε επαπειλούμενο κατασταλτικό χτύπημα του σπιτιού:

Διεθνής ανακοίνωση από το Ungdomshuset:

“Παραμένουμε δυνατοί και με το ηθικό ψηλά, παρά τις πιέσεις της τρέχουσας κατάστασης.

Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε τις απαιτήσεις μας κι εμείς απορρίψαμε τη θλιβερή προσφορά τους.

Τους τελευταίους μήνες έχει εκφραστεί μια αστείρευτη δύναμη και το επίπεδο δραστηριοποίησης μέσα και γύρω από το σπίτι δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο υψηλό όσο τώρα. Αυτό οφείλεται στη μαζική τοπική και διεθνή υποστήριξη που λάβαμε.

Οι καρδιές μας ζεσταίνονται από τα νέα των δράσεων αλληλεγγύης στη Δανία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και αλλού.

Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις δράσεις που έγιναν από τόσους πολλούς. Εσείς είστε ο λόγος που το Ungdomshuset εξακολουθεί να υπάρχει σαν ενεργός, αυτόνομος, ελεύθερος χώρος.

Ενώ οι διέξοδοι λιγοστεύουν, η εκκένωση φαίνεται πιθανότερη από ποτέ. Γι αυτό καλούμε τους φίλους μας να δράσουν τώρα αλλά και όταν το Ungdomshuset εκκενωθεί. Σας καλούμε να έρθετε στην Κοπεγχάγη ή να δράσετε αλληλέγγυα στη δική σας πόλη. (…)

Κάντε σχέδια. Ετοιμαστείτε. Συνεχίστε την αντίσταση.
UNGDOMSHUSET BLIR! TO UNGDOMSHUSET ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!”

Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37
σχετικό tοpic έχει ανοίξει στο φόρουμ, εδω.